Monitieteinen humanistinen termityohanke kokousmuistio 12022015

    Tieteen termipankista

    Monitieteisen termityön hankkeet ensimmäinen tapaaminen 12.2. klo 10-12

    Läsnä: Pirkko Koski, Aino Kukkonen, Tiina Käkelä-Puumala, Lea Laitinen, Tiina Onikki-Rantajääskö, Kaarina Pitkänen-Heikkilä, Hannu Riikonen, Markku Roinila ja Janne Vanhanen

    Tapaamisen alussa Markku Roinila puhui monitieteisen termityön hankkeen taustasta sekä filosofian, kirjallisuudentutkimuksen, estetiikan ja semiotiikan asiantuntijoiden yhteisestä termityöryhmästä. Semiotiikassa ja estetiikassa termityö on vasta alussa, filosofialla ja kirjallisuudentutkimuksella on jo oma aihealue ja asiantuntijaryhmä.

    Esittävien taiteiden aihealueen tilanteesta ja tehdystä termityöstä kertoivat Pirkko Koski ja Aino Kukkonen. Aihealueen termityö on kanavoitu Teatterintutkimuksen seuran kautta, jonka sihteeri Kukkonen on. Asiantuntijaryhmässä on jäseniä Taideyliopistosta (Teak) ja Aalto-yliopistosta (Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos) sekä Helsingin yliopistosta. Kukkonen on tehnyt aihealueelle 2 kuukauden ajan termikuvauksia, ja työtä on tarkoitus jatkaa, mikäli rahoitus järjestyy. Pirkko Kosken mukaan tavoitteena on saada yhteistyö käyntiin myös muiden taidealojen koulutuksen kanssa, sekä pohtia sitä, miten termityötä voisi käyttää opetuksessa hyväksi. Erityisenä termien keräämisen menetelmänä hän mainitsi termikutsut, jonne jokainen osallistuja toi oman termin. Esimerkkinä Tieteen termipankissa tällä hetkellä olevista monitieteisistä humanististen alojen termeistä käsiteltiin representaatiota, affektia ja hermeneutiikkaa. Näillä termeillä on sekä eriytyneet merkitysalansa filosofiassa, kielitieteessä ja kirjallisuudentutkimuksessa/taiteentutkimuksessa että myös osittain yhteisiä merkityksiä, joiden käyttöalan selvittäminen edellyttäisi juuri yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden välillä.

    Tapaamisessa pohdittiin myös kevään 2015 tulevien kokousten sisältöä ja ehdotettiin, että osan kokousajasta voisi käyttää monitieteisten termien yhteiseen käsittelyyn. Tulevien kokousten tapaamisajaksi sovittiin torstai klo 10-12, ja kokouspäiviksi keväällä 26.2.,19.3., 9.4., 30.4., 28.5. ja 4.6. Tiina Käkelä-Puumalan vastuulle jäi kokoustilojen varaus sekä kokouksista tiedottaminen helmikuussa (maalis-huhtikuussa vastuun ottaa Markku Roinila). Seuraavan tapaamisen keskustelutermiksi sovittiin “performanssi”, ja tarkoitus on, että tapaamisiin pyydetään mukaan myös aiheesta kiinnostuneita tutkijoita. Käkelä-Puumala ehdotti, että termikeskusteluiden muistiinpanot voitaisiin koota yhteisesti esimerkiki hankkeen keskustelusivuille, jolloin niistä olisi apua termikuvausten kirjoittamisessa.

    Muusta mahdollisesta yhteistyöstä keskusteltiin lyhyesti. Syksyn toiminnasta mainittiin suunniteltu intensiiviseminaari sekä workshop ulkomaisen vieraan (Martin Eve) johdolla. Tiina OnikkiRantajääskö muistutti myös syksyn 2015 monitieteisen termityön kurssista, jonne ryhmältä pyydetään opetusehdotuksia. Mieke Balin monitieteisiä humanistisen alan termejä käsittelevä kirja Travelling Concepts in the Humanities (2002) on tilattu Termipankkiin (1 kpl löytyy myös HY:n kirjastosta); Tiina Onikki-Rantajääskö ehdotti, että kirjaa voitaisiin käsitellä myös keskustelun taustamateriaalina kevään kokouksissa.

    Termihankkeen puolesta 13.2.2015
    Tiina Käkelä-Puumala