Oikeustiede:opting out -lauseke

    Tieteen termipankista

    opting out -lauseke

    opting out -lauseke
    Määritelmä englanninkielinen termi, joka tarkoittaa monenvälisen sopimuksen muutoksen tulemista sopimuspuolta sitovaksi, jos se ei vastusta muutosta määräajassa
    Selite

    Kansainvälisten yleissopimusten (ks. kansainvälinen velvoite) muuttamiseksi on kehitetty yksinkertaisempia muuttamismenettelyjä, jotka eivät edellytä kaikkien sopimuspuolten hyväksymistä muutostekstille ja sen ratifiointia tai muuta erillistä sitoutumista. Eräs tällainen menettely on opting out -lauseke tai contracting out -lauseke, joista voi olla erilaisia versioita. Tunnusomaista lausekkeelle on kuitenkin, että sopimusmuutos tulee osapuolena olevaa valtiota sitovaksi, ellei tämä määräajassa vastusta muutosta. Menettely kohdistuu yleensä teknisluonteisiin tai nopeasti muuttuviin yleissopimuksen liitteisiin tai määräyksiin.

    Muutos voi tulla voimaan, jos osapuolten enemmistö ei sitä vastusta määräajassa, mutta tällöin edellytyksenä voi olla, että valmisteluvaiheessa muutoksen on hyväksynyt ensin jäsenvalioiden kahden kolmasosan enemmistö. Näin on tapahtunut ICAO:n (Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö) standardien ja menettelyjen hyväksyminen. Kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskevassa yleissopimuksessa opting out -lauseke otettiin laajasti käyttöön. Asiantuntijoiden valmisteleman muutoksen voimaantulon edellytyksenä on ollut, ettei kolmannes valtioista ole esittänyt vastaväitettä neljän kuukauden kuluessa. Vastaväitteen esittäneellä valtiolla on kuitenkin mahdollisuus erota sopimuksesta ennen muutoksen voimaantuloa.

    Suomessa opting out -lausekkeen mukainen sopimusmuutos on vietävä päätettäväksi (ks. toimivalta kansainvälisissä asioissa), joko hyväksyttäväksi tai hylättäväksi, lausekkeen ilmaiseman määräajan kuluessa.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ora Meres-Wuori

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 13.5.2024: Oikeustiede:opting out -lauseke. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:opting out -lauseke.)