Teologia:jumalanpalvelus

    Tieteen termipankista

    jumalanpalvelus

    jumalanpalvelus
    Määritelmä yleensä sunnuntaina tapahtuva kristillisen seurakunnan kokoontuminen kirkkorakennuksessa
    Selite

    Kristinuskon jumalanpalvelus kasvaa juutalaisuuden temppeli- ja synagogapalveluksista. Opetuksen kuuleminen, leivän murtaminen ja rukous muodostavat Apt. 2:42-47:ssa ihanteellisen kuvauksen varhaisimman kristillisen seurakunnan yhteiselämästä. Juutalaisuuden sapatti (lauantai) muuttui varhaisessa kristillisyydessä Herran päivän vietoksi sunnuntaina, joka edelleen säilyi viikon ensimmäisenä päivänä. Tämä viikon taitekohdan määritys on yhä yleinen englanninkielisissä kalentereissa.

    Sunnuntain jumalanpalvelus voi eri kirkkokunnissa ja eri kielissä saada erilaisia nimityksiä. Katolista ehtoollisjumalanpalvelusta kutsutaan (pyhäksi) messuksi, ja ortodoksisesta jumalanpalveluksesta käytetään ilmausta (jumalallinen) liturgia. Saksan (Gottesdienst) ja ruotsin (gudstjänst) vaikutuksesta Suomen luterilaisuudessa on käytetty perinteisesti termiä jumalanpalvelus, mutta viime vuosina termi messu on yleistynyt. Messu tarkoittaa aina ehtoollisjumalanpalvelusta. Ilman ehtoollista puhutaan sanajumalanpalveluksesta.

    Suomessa termit messu ja jumalanpalvelus pyritään paikallisseurakunnassa jossain määrin varaamaan sunnuntain päätapahtumalle. Muista tilaisuuksista voidaan käyttää muita termejä kuten hartaus tai iltakirkko. Messu sopii silti myös erityisjumalanpalveluksien nimeksi, esim. Mukulamessu, Tuomasmessu. Termiä liturgia käytetään läntisessä kristikunnassa tyypillisesti kuvaamaan jumalanpalveluksen ”kaavaa” eli rakenteellista käsikirjoitusta. Tällöin liturgi ”toimittaa” jumalanpalveluksen, jossa mahdollisesti toinen henkilö pitää opetus- ja julistuspuheen eli ”saarnaa”.

    Eri kielistä käännettäessä on pidettävä silmällä sekä lähtökielen että suomen vivahteita. Englannin kielessä jumalanpalveluksen nimenä on yleistynyt substantiivi worship, mutta myös muodollisempaa ilmausta church service käytetään. (High) Mass on leimallisesti katolinen messu, Divine Liturgy puolestaan ortodoksinen liturgia. Verbiä worship voidaan käyttää jumalanpalveluksessa käymisestä yleensä. Substantiivi worship voi viitata myös jumalanpalvelusta laajemmin kaikenlaiseen hartauselämään.

    Suomessa on perinteisesti käytetty termiä jumalanpalvelus myös geneerisesti muiden uskontojen yhteydessä, esim. ”eri uskontojen jumalanpalvelusmenot”. Nykypäivänä on syytä pyrkiä seuraamaan ja kehittämään erilaisten yhteisöjen omia terminologisia käytäntöjä. Lähtökohtaisesti termi ”jumalanpalvelus” ei kuitenkaan ole vain kristillisten yhteisöjen omistuksessa.

    Erikieliset vastineet

    church serviceenglanti (English)
    worship (service)englanti (English)
    der Gottesdienstsaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    Metso&Ryökäs2005, Religion2005

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.5.2024: Teologia:jumalanpalvelus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:jumalanpalvelus.)